Välja rätt plåt till ugnen

Till din ugn är det vanligt att det ingår ugnsplåtar, bakplåtar och långpannor. Det brukar även vara ett ugnsgaller. Ofta är det ju så att de kommer i olika storlekar, material och mönster. Din ungs storlek avgör storleken på din ugnsplåt. Så ska du köpa nya plåtar till den ugn du har hemma, så är det viktigt att du ser till så att de nya plåtarna går in i din ugn!

När man talar om plåtar för ugnen, så brukar det vara två bakplåtar och en långpanna som ingår i en ugn då den köps. Men ibland vill man ha fler, eller byta ut de man har.

Vad är skillnaden på en långpanna och en bakplåt?

En långpanna så väl som en bakplåt, de är båda så kallade ugnsplåtar. En långpanna är en ugnsplåt som har en hög kant, på cirka 5 cm. Denna passar bra att använda då du inte vill att det du lagar ska spilla över. Till exempel kan du göra ugnspannkaka i den, eller använda för vissa bakverk.

En bakplåt, det är en ugnsplåt det med, men utan den höga kanten som en långpanna har. Den passar bra att ha då du bakar kakor eller ska laga något som ligger still så att säga.

Skillnad på plåtar och plåtar

En del ugnsplåtar är riktigt dåliga, då de är i ett material som lätt bågnar i ugnen. Det kan då vara läge att byta ut dem mot bättre plåtar. Dåliga plåtar kan ju förstöra det roliga i att baka eller laga mat. Idag finns det dessutom speciella bakplåtar som är anpassade för specifika bakverk. Det är alltså inte ett måste att tolerera de plåtar du fick med då du köpte din ugn. Du kan byta ut dem mot andra, så länge du väljer rätt storlek på dem så att de passar in i din ugn!