Kan LED vara ett alternativ till ljusrör

Du känner väl till ljusrör som ljuskälla. Kanske har ni ljusrör hemma eller på kontoret? Oavsett vilket så brukar ljusrör vara de vanligaste ljuskällorna när man vill belysa en större yta. Traditionella ljusrör har varit de vanligaste ljuskällorna, men nu finns det ett mer miljömässigt bättre alternativ. Ett alternativ som dessutom håller längre är nämligen LED ljusrör. Vi berättar mer om led lysrör i denna artikel.

Vad är egentligen led?

Innan vi beskriver varför du ska byta ut dina traditionella ljusrör till led lysrör, kan det finnas en poäng med att beskriva vad egentligen LED är för något. LED är en förkortning av det engelska Light Emitting Diode. På svenska används ibland även begreppet lysdiod men led är ofta den vanligaste benämningen. Egentligen är led en elektronisk del som skickar ut ljud när en elektronisk ström genomflyter själva lampan. Detta gör att själva lysstyrkan också kan förändras i olika styrkor.

Att byta vanliga ljusrör till led lysrör

Att byta ut dina traditionella lysrör till nyare led-varianter är en investering i både miljö och effektivitet. Egentligen kan alla byta ut sina ljusrör, det hänger ihop med vilken typ av armatur du har som avgör ifall detta bytet är möjligt eller ej. Det hänger således inte på själva led lysrör om du kan byta eller ej utan på vilken armatur du har.

Olika ljusstyrkor

Led ljusrör har olika ljusstyrkor och därför kan du prova dig fram, vilket av alternativen som blir bäst för dig. Att ha ett starkare sken, kan vara bra om du ska lysa upp en stor yta, men många föredrar en lite mildare ljusstyrka. Något som inte de flesta känner till är att led omvandlar väldigt mycket av sin effekt till ljus och ytterst lite till värme. Med traditionella lysrör är det precis tvärtom, där går det mesta av effekten ut i värme.